Gaat werkdruk ooit weg?
4 juni 2023
Gaat werkdruk ooit weg?
De verwachting is nee. Werkstress neemt toe met alle mogelijk denkbare negatieve gevolgen. B.v. toename ziekteverzuim, afname van kwaliteit van de te leveren werkprestatie, beschikbare tijd voor je werk.
Kun je daarmee omgaan en wat kan de OR hierin betekenen?
Lees meer
Werknemers, zeker binnen de overheid, ervaren steeds meer werkdruk en werkstress. Meer werk, nog meer efficiëntie, meer prikkels en vaak met minder mensen.
Personeelskrapte en een onrustige arbeidsmarkt dragen niet bij in positieve zin aan het wegnemen van werkstress en werkdruk en de belasting wordt steeds meer gevoeld.
Onder meer door de groeiende hoeveelheid werk, informatie en prikkels die werknemers te verwerken krijgen. Combineer dit met toenemende personeelskrapte en de stijgende vraag naar efficiëntie, en het is begrijpelijk dat veel werkende mensen die werkdruk ervaart als (te) belastend.
Bas Snippert heeft, als expert op het gebied van stress en vitaliteit, geregeld te maken met vragen vanuit overheidsinstanties over deze kwesties. Hem zijn over deze toenemende zorg vragen gesteld.
Waarom hebben werknemers in de overheid meer last van werkdruk en werkstress dan in de meeste andere sectoren?
‘Het unieke van de overheid als werkgever is het politieke speelveld. Eens in de zoveel jaren treden er grote verschuivingen op, die ook van invloed zijn op de organisatie van het werk. De dynamiek die eigen is aan de politiek sijpelt dus als vanzelf door in de organisatie. Met name in de uitvoerende onderdelen is daardoor de werkdruk hoog. Dat komt onder andere doordat medewerkers in de uitvoering minder hulpbronnen – zoals autonomie, regelmogelijkheden of eigen regie ter beschikking hebben om met die werkdruk om te gaan.’
Boze burgers
Snippert geeft een voorbeeld: ‘Stel je werkt bij de afdeling die verkeerboetes int. Dan krijg je om de haverklap te maken met boze of gestreste burgers die het jou persoonlijk kwalijk nemen dat jij beleid uitvoert, terwijl dat beleid politiek bepaald is. Ik zie dat er bij de overheid veel betrokken, integere en gepassioneerde mensen werken, die moeten dealen met pittige verwachtingen van allerlei kanten. De afgelopen decennia hebben zij erg veel veranderingen doorgemaakt in hun werk, zoals de druk om steeds efficiënter te werken. Tel alle grote politieke affaires en crises die zich op hun werkveld afspelen daarbij op. En dan is het makkelijk te begrijpen hoe hun beleving van psychosociale veiligheid in het geding is op hun werk. Dat geldt voor baliemedewerkers van gemeenten tot Tweede Kamerleden.’
Wanneer is die druk objectief en wanneer subjectief?
‘Vanuit organisaties is de vraag: wat kan de werkgever doen en wat ligt er bij de werknemer zelf? Druk en stress zijn subjectief wanneer ze door een enkele persoon zo worden ervaren. Objectief zijn zaken die meetbaar en tastbaar zijn. Wanneer je vijfduizend personen een vragenlijst laat invullen en daarvan ervaren er drieduizend grote werkdruk, dan heb je een objectief cijfer in handen. Objectief is bijvoorbeeld ook een quotum of wettelijke hoeveelheid handelingen die een bepaalde afdeling moet verrichten, doordat overheidsinstanties verplicht zijn wetten uit te voeren. Aldus Snippert.
Wat kun je als OR hier dan mee?
- vitaliteitsbeleid
- duurzame inzetbaarheid
- psychosociale arbeidsbelasting
-RI&E
Termen die regelmatig voorbij komen in de medezeggenschap. Vaak staan ze nog in de kinderschoenen of zijn op papier geregeld. Naar buiten toe de opmerking: we hebben het bij ons geregeld.
Wordt dit intern dan ook zo ervaren?
De OR heeft mogelijkheden om dit te (laten) onderzoeken. De RI&A biedt hiervoor o.a. mogelijkheden. Het onderwerp stelselmatig evalueren en waar nodig bijstellen, aanpassingen doen, achterbanraadpleging, initiatiefvoorstellen van uit de OR.
Echt, een breed scala is mogelijk voor de OR. Ondersteuning hierin door externe partijen, een interne VGWM commissie of door opleidingen te volgen en het vooral als OR ook zo beleven en prioriteren hangt hier nauw mee samen.
Verdiep je als OR in dit toenemend probleem. Je kunt en mag hierin meer dan je misschien denkt.